Podstawy
Debaty na temat zdrowego żywienia koncentrują się na zwartości tłuszczu w naszych produktach spożywczych. Właśnie z tego powodu, ważne jest, abyśmy znali dokładną ilość tłuszczu
w każdym z naszych produktów. Za pomocą aparatu Soxhleta oraz metody analizy ilościowej poznamy poziom zawartości tłuszczu, zawartego w naszym pożywieniu. Dzięki małym rozmiarom aparatu Soxhleta, będziemy w stanie wyodrębnić małe próbki, używając bardzo małych ilości rozpuszczalnika.
Zadanie
Wyznaczenie zawartości tłuszczu w kiełbasie za pomocą metody ekstrakcji Soxhleta.
Tematy powiązane
Aparat Soxhleta, wyodrębnianie tłuszczu, chemia spożywcza, analiza żywności
Skład zestawu
Waga precyzyjna, Sartorius QUINTIX513-1S, 510 g / 0,001 g |
49282-99 |
0 |
Uniwersalna szafka grzewcza, 32 l |
49559-93 |
1 |
Kołpak grzewczy do 100-ml-kolb okr.,z wł.zabezpieczającym 230 V |
49541-93 |
1 |
Nastawnik mocy 230V,maks.3450W |
32288-93 |
1 |
Chłodnica Dimrotha, GL25/12 |
35815-15 |
1 |
Chłodnica krótka z nadstawką, GL18/8 |
35818-15 |
1 |
Nadstawka Soxhleta, GL25/12 |
35809-15 |
1 |
Stopka statywu,wielofunkcyjna |
02001-00 |
1 |
Kolba okrągła,100ml,1-wlew,GL25/12 |
35841-15 |
1 |
Gilzy ekstrakcyjne 10x110mm, 5 szt. |
32995-02 |
1 |
Klema statywu do obud.grzewczej |
49557-01 |
1 |
Benzyna apteczna, 40-60 C, 250 ml |
30184-25 |
1 |
Moździerz z tłuczkiem 150 ml, porcelanowy |
32604-00 |
1 |
Katalizator, 200g |
36937-20 |
1 |
Drążek statywu,st.szlach.18/8,600mm |
02037-00 |
1 |
Zacisk uniw.śruba nastawna na ruchomym pręcie |
37715-00 |
2 |
Zacisk podwójny |
02043-00 |
2 |
Termometr laboratoryjny, -10…+100 st.C |
38056-00 |
1 |
Siarczan (VI) sodu, bezwodny, 250 g |
48344-25 |
1 |
Okulary ochronne, bezbarwne |
39316-00 |
1 |
Szczypce tygli, stal szlachetna,l=200 mm |
33600-00 |
1 |
Zlewka 400 ml, niska |
36014-00 |
1 |
Rękawice gumowe, rozmiar M (8) |
39323-00 |
1 |
Pisaki laborat.,wodoodporne |
38711-00 |
1 |
Łyżeczka labor.,stal,l=150 |
33398-00 |
1 |
Przewód gumowy ,śr.wewn.-D=6mm |
39282-00 |
1 |
Zacisk do przewodów d=8-16mm,1 Stk |
40996-02 |
1 |