Podstawy
Cukier we krwi jest kluczowym dostawcą energii dla naszych komórek. Podstawowym hormonem regulującym poziom cukru we krwi jest insulina. Przedstawiona tutaj metoda określania poziomu cukru we krwi wykorzystująca oksydazę glukozową / peroksydazę ma zastosowanie także w wielu testach paskowych służących stwierdzaniu obecności glukozy w moczu. W metodzie tej, oksydaza glukozowa (GOD) wykorzystywana jest do utlenienia glukozy do kwasu glukonowego za pomocą tlenu atmosferycznego. Wyprodukowany w ten sposób H2O2 reaguje za sprawą peroksydazy (POD) ze wskaźnikiem koloru i przekształcany jest w barwnik wykrywalny przez fotometrię.
Zadania
- Wyznaczenie stężenia glukozy we krwi badanej osoby i w próbce kontrolnej
- Obliczenie odchylenia otrzymanych wartości od wartości otrzymanej dla próbki kontrolnej
Tematy powiązane
Glukoza, metoda enzymatyczna wykorzystująca oksydazę glukozową/peroksydazę, fotometria, cukrzyca