Podstawy
Za pomocą polarymetru półcieniowego, zbadamy skręcenie płaszczyzny polaryzacji przez roztwór cukru i wyznaczymy stałą szybkości inwersji skręcalności optycznej sacharozy (hydrolizy sacharozy w cukier inwertowany).
Zadania
- Wyznaczenie skręcalności cukru trzcinowego (sacharozy) i laktozy podczas pomiaru skręcania płaszczyzny polaryzacji przez różne roztwory o znanym stężeniu.
- Wyznaczenie stałej szybkości reakcji, podczas której cukier trzcinowy przekształca się w cukier inwertowany.
Tematy powiązane
Polarymetr półcieniowy, skręcalność optyczna, aktywność optyczna, sacharymetria, skręcalność właściwa, szybkość reakcji, prawo Webera-Fechnera
Skład zestawu
Polarymetr półcieniowy, 230 V AC |
35906-93 |
1 |
Termostat zawieszany Alpha A, do 100°C, 230 Volt |
08493-93 |
1 |
Waga z przesuwnym obciąż., OHAUS 311-00 |
44007-31 |
1 |
Wanienka do termostatu,6l.makron |
08487-02 |
1 |
Zestaw pompujący do termostatu Alpha A |
08493-02 |
1 |
Stoper cyfrowy, 1/100 s |
03071-01 |
1 |
Woda destylowana, 5l |
31246-81 |
1 |
Kwas chlorowodorowy 37%, czysty, 1000 ml |
30214-70 |
1 |
Sacharoza D(+), czysta, 100 g |
30210-10 |
1 |
Laktoza D(+),cukier mleczny,100g |
31577-10 |
1 |
Szczypce tygli, stal szlachetna, l=200 mm |
33600-00 |
1 |
Pipeta z kapturkiem gumowym, długa |
64821-00 |
1 |
Cylinder miarowy,100 ml, PP |
36629-01 |
2 |
Cylinder miarowy, 1l, z uchwytem |
36640-00 |
1 |
Łyżeczka, tw. sztuczne, l=180mm |
38833-00 |
1 |
Zlewka 250ml,niska,tw.szt. |
36013-01 |
2 |
Lejek, u góry-d=100mm, PP |
36891-00 |
1 |
Pręt mieszadła, Boro 3.3,l=300mm,d=8mm |
40485-06 |
1 |
Opisy dośw. Laboratory Experim. Phys.,druk. |
16502-32 |
1 |