Kompl.zest.eksp.Kinetyka inwersji sacharozy

Kompletny zestaw eksperymentalny: Kinetyka inwersji sacharozy

Nr kat.: P3050301

Szybki przegląd

Kompletny zestaw eksperymentalny: Kinetyka inwersji sacharozy

Podstawy

W wyniku katalizowanej przez protony, reakcji inwersji sacharozy, powstaje cukier inwertowany, który jest mieszaniną glukozy i fruktozy. Reakcji towarzyszy zmiana kąta obrotu płaszczyzny polaryzacji. Glukoza skręca płaszczyznę polaryzacji światła liniowo w prawo, natomiast cukier skręca płaszczyznę polaryzacji lewo. Do pomiaru zmiany kąta (skręcania płaszczyzny polaryzacji światła padającego na miejsce, w którym zachodzi reakcji inwersji sacharozy) w czasie służy polarymetr.

Zadania

  • Wyznacz skręcalność sacharozy i laktozy poprzez pomiar kąta obrotu płaszczyzny polaryzacji dla roztworów o różnych stężeniach.
  • Ustal stałą szybkości inwersji sacharozy.

Tematy powiązane

Szybkość reakcji, reakcje pierwszego rzędu, polarymetria, rotacja optyczna

Skład zestawu

Waga precyzyjna, Sartorius QUINTIX513-1S, 510 g / 0,001 g

49282-99

1

Polarymetr półcieniowy, 230 V AC

35906-93

1

Termostat zawieszany Alpha A, do 100°C, 230 Volt

08493-93

1

Mieszadło magnet.MR Hei-Standard, 20L,230V, z grzaniem i złączem termometru

35750-93

1

Wanienka do termostatu,6l.makron

08487-02

1

Zestaw pompujący do termostatu Alpha A

08493-02

1

Statyw palnika Bunsena, 210x130mm, h=500mm

37692-00

1

Roztwór kwasu solnego1M na 1l,ampułka

30271-00

1

Stoper cyfrowy, 1/100 s

03071-01

1

Zacisk uniwersalny z przegubem

37716-00

1

Szalka do pipet

36589-00

1

Woda destylowana, 5l

31246-81

1

Drążek statywu,st.szlach.500mm,gwint M10

02022-20

1

Kolba miarowa 500 ml, IGJ19/26

36551-00

1

Gruszka do pipet

36592-00

1

Zacisk uniw.śruba nastawna na ruchomym pręcie

37715-00

3

Krystalizator BORO 3.3,1ltr

46245-00

1

Pipety Pasteura,l=145mm,250 szt.

36590-00

1

Sacharoza D(+), czysta, 100 g

30210-10

1

Szalki wagowe, kwadr.,84x84x24 mm,25 szt.

45019-25

1

Kolba miarowa 50 ml, IGJ12/21

36547-00

2

Zacisk podwójny, krzyżowy

37697-00

4

Laktoza D(+),cukier mleczny,100g

31577-10

1

Kapturki gumowe, 10 szt.

39275-03

1

Zlewka 100 ml, wysoka

36002-00

10

Pipeta miarowa, 10 ml

36578-00

7

Łyżeczka labor.,stal,l=150

33398-00

1

Lejek szklany, u góry-d=50mm

34457-00

1

Pręcik mieszadła magn. 30mm, cylindryczny

46299-02

1

Tryskawka, 500ml,tw. szt.

33931-00

1

Pręcik mieszadła magn. 15mm, cylindryczny

46299-01

1

Przewód gumowy ,śr.wewn.-D=6mm

39282-00

2

Zacisk do przewodów d=8-16mm,1 Stk

40996-02

3

Podręcznik TESS ekspert Laboratorium eksperymentów chemicznych

16504-12

1